Blogi autoilusta ja auton huollosta

Milloin tuulilasin vaihto täytyy tehdä?

Tuulilasi on tärkeässä osassa turvallista autoilua ja sen täytyy olla hyvässä kunnossa näkyvyyden kannalta. Halkeamat, kiveniskemät huonontavat näkyvyyttä, kuten myös tuulilasin liiallinen kuluminen. Kannattaa myös ottaa huomioon, että tuulilasi on auton kantava rakenne ja jos siinä on halkeamia, heikentävät ne sitä huomattavasti. Milloin ja miksi tuulilasin vaihto tai korjaus on tarpeen? Kannattaa lukea lisää aiheesta blogistamme, sillä tällä kertaa kirjoituksen aiheena on tuulilasin vaihto ja korjaus.

Tuulilasi vaurioituu helposti kiveniskemästä

Monet olosuhteet ovat autoillessa haastavia sekä kuljettajalle että auton kunnolle. Tuulilasin kunnolle haastavin vuodenaika pohjoisissa olosuhteissa, joissa hiekoitetaan teitä ja käytetään nastarenkaita, on kevät. Kun lumet sulavat ja autoissa on vielä nastarenkaat, nostattavat talvirenkaat kiviä sekä renkaista irronneita nastoja, jotka vaurioittavat helposti auton laseja. Myös roudan ja säänvaihteluiden vaurioittamat huonokuntoiset teiden päällysteet lisäävät tuulilasivaurioita. Monet lykkäävät tuulilasin korjaamista mahdollisimman pitkälle, koska auton vieminen huoltoon pienen halkeaman tai kiveniskemän vuoksi saattaa tuntua vaivalloiselta ja kalliilta. Turvallisuussyistä tuulilasin korjaamista ei kannata kuitenkaan lykätä, koska tuulilasi on osa auton kantavaa korirakennetta. Tuulilasissa on myös erilaisia kuljettajaa avustavia järjestelmiä ja siihen on integroitu erilaista tekniikkaa, kuten antureita, sensoreita ja kameroita, jotka eivät välttämättä toimi oikein, jos tuulilasissa on vaurioita.

Tuulilasin kiveniskemät ja halkeamat kannattaa korjata mahdollisimman pian

Jos tuulilasiin iskeytyy kivi ajaessa, kannattaa se peittää esimerkiksi teipillä heti ja on hyvä viedä auto korjaamolle mahdollisimman pian. Jos kiveniskemä on pieni, alle kahden euron kolikon suuruinen, eikä se ole kuljettajan näkökentässä tai tuulilasin reunan mustalla alueella, silloin se voidaan yleensä korjata. Korjattuna kiveniskemä ei heikennä tuulilasin kestoa tai pahene halkeamaksi. Yleensä tuulilasin halkeamat lähtevät liikkeelle pienestä vauriosta, josta ne etenevät halkeamaksi. Naarmuinen ja kulunut tuulilasi on myös riski turvallisuudelle ja varsinkin aurinkoisella ilmalla, siitä ei juurikaan näe läpi. Tuulilasin vaihto parantaa auton turvallisuutta silloin, kun tuulilasi on haljennut, kulunut tai siinä on muita vaurioita. Tuulilasi kiinnitetään erittäin vahvalla liimalla autoon. Jos tuulilasi on asennettu väärin, se voi irrota autosta, joten tuulilasin vaihdon voi tehdä ainoastaan ammattilainen, esimerkiksi KT Kolarikorjaus Oy.


jaa