Blogi autoilusta ja auton huollosta

Hinauspalvelu auttaa tien päällä

Hinauspalveluihin ei yleensä kuulu pelkästään autojen siirtäminen paikasta toiseen, vaan myös kattavat tiepalvelut. Tienpäällä liikkuessa voi sattua kaikenlaista ja hinauspalvelun apu saattaa tulla tarpeeseen monessa tilanteessa. Joskus saattaa tulla eteen yllättävä tilanne, josta ei ilman apua selviä, esimerkiksi auton sammuessa tai vaikka bensan loppuessa kesken matkaa sekä ikävämmissä tilanteissa, kuten kolarin, ulosajon tai vaikka ilkivallan takia. Apuun voi onneksi soittaa hinauspalvelun tai tiepalvelun kaikkina vuorokauden aikoina, että matka pääsee taas toivon mukaan jatkumaan. Suomessa sesonki hinauksille ja tiepalveluille on talvella, varsinkin runsaslumisina ja kylminä pakkastalvina sekä kesälomien aikaan, kun kesäautoilijat ovat liikenteessä. Myös kelien vaihtelu, esimerkiksi pakkasesta äkillisesti suojakeliin, aiheuttaa piikin palveluiden kysynnässä.

Hinausauton kuljettajalta vaaditaan monenlaista osaamista

Hinausauton kuljettaja ei voi koskaan ennustaa päivänsä kulkua etukäteen. Osa päivänaikana tulevista tehtävistä voi olla ennalta sovittuja kuten esimerkiksi työkoneiden kuljetukset ja siirrot tai romuautojen noudot kierrätykseen. Suurin osa tehtävistä on kuitenkin ennakoimattomia ja liittyy yllättäviin tapahtumiin tienpäällä. Hinauspalvelu auttaa myös, jos esimerkiksi autoon on tankattu vääränlaista bensaa tai ovia ei saa auki jäätymisen tai avaimien sisään unohtumisen takia. Koska hinauspalvelua tarvitsevia kulkupelejä on lukemattomia erilaisia, normaalista henkilöautosta raskaaseen kalustoon, täytyy hinausauton kuljettajalla olla hallussa monenlaisen kaluston käyttö. Kuljettajan työväline voi vaihdella nelivetoisista maastoautoista kuorma-autoihin. Lisäksi kuljettajan tulee pystyä arvioimaan tilanne jo puhelun aikana, ennen paikanpäälle menemistä, että mukaan tulee oikeat välineet. Lisäksi hinausauton kuljettajan tulee tietää autojen kiinnityspisteen eli mihin köysi tai puomi kiinnitetään ja sen lisäksi vinssaukset ja veto täytyy tehdä oikein, ettei aiheudu lisävahinkoa. Hinaus ja auton korjaus tapahtuvat yleensä muun liikenteen keskellä, joten työturvallisuuden ja muun liikenteen huomioiminen on tärkeää. Hinauskaluston ja menetelmien lisäksi kuljettajalla tulee olla monipuolinen tekninen osaaminen. Myös asiakaspalvelu on olennainen osa työtä ja yleensä poikkeuksellisessa tilanteessa, joka aiheuttaa omat vaatimuksensa. Työ on myös vuorotyötä, jota tehdään usein poikkeuksellisissa olosuhteissa.

Jos hinaus ei ole tuttua ja omat taidot arveluttavat, kannattaa yllättävän tilanteen sattuessa tienpäällä, paikalle soittaa hinauspalvelu, jolla on välineet ja valmiudet auttaa turvallisesti monenlaisissa kiperissä tilanteissa.


jaa